Andra kända triathlon

Ironmanloppet har onekligen en viktig roll i triathlons historia, och är ett av de mest prestigefyllda loppen inom sporten. Det finns dock flera andra lopp på både hög och låg nivå som är värda att träna inför och lägga ner sin tid och energi på.

En konkurrent till Ironmanloppen är till exempel Challenge-serien. Dessa lopp ges både som halv-Ironmandistans och som Ironmandistans, och hålls i hela världen. Under 2008 hölls fem lopp med Ironman-distans i Europa (varav ett var i Skandinavien, i Köpenhamn), och åtta totalt i hela världen. Tävlingarna hålls förutom i Europa även i Sydamerika, i USA, i Australien, i Dubai och i Asien (till exempel i Thailand).cycling-800834_640

Lite närmare hemmaplan finns som alternativ Norseman xtreme triathlon, som hålls i Norge varje år. Loppet är Ironman-distans, och börjar på en bilfärjas lastkaj. Atleterna simmar efter start genom Hardangerfjordens vatten till staden Eidfjord. Där byter de till cyklar, och cyklar 180 kilometer i de norska fjällen. De första 40 kilometerna går i uppförsbacke, och innan det vänder hinner deltagarna komma upp på en höjd av 1200 meter över havet. När de kommit ner till Ausbygda, som ligger 190 meter över havet, lämnar de sina cyklar och springer loppets sista 42,2 kilometer. Kanske känner de att de får en liten vilopaus under denna sträcka, eftersom det är plan mark under de första 25 kilometerna. Efter det avslutas loppets sträcka med ytterligare en rejäl uppförsbacke, då deltagarna måste springa uppför berget Gaustatoppen, som slutar 1880 meter över havet. Bara rutten skulle med andra ord vara tillräcklig för att detta lopp skulle förtjäna sitt namn ”xtreme”, men loppet är dessutom ”obevakat”, det vill säga det finns inga funktionärer längs med loppet. Istället måste varje deltagare ha ett eget följe i bil som kan förse dem med vatten och mat, och som också måste följa med deltagarna upp på berget. Detta eftersom det innebär stora risker att befinna sig högt uppe på ett berg i utmattat tillstånd.

Om du vill lära dig mer om olika triathlonlopp kan ett kanalpaket från C More vara något för dig. Då får du bland annat tillgång till faktakanaler som sänder dokumentärer, till exempel om olika sporter.

delirium