Boktipsen – träna triathlon med rätt kunskap

Träning inför ett triathlon handlar inte bara om att lyfta skrot eller springa i flera timmar. Det finns många fler delar än så som måste klaffa. Att planera sin träning utefter olika säsonger eller perioder kan dock vara helt främmande för vissa.

 

Dessutom måste man helt plötsligt vara väldigt noga med vad det är man äter. Det är lätt att man står där och inte har en aning om vilken maträtt man ska laga. Sedan finns det ytterligare en bit som är minst lika viktig, och det är den mentala biten. Att sätta upp mål och klara av att fortsätta när det känns som tyngst är helt beroende av din attityd och mentala styrka. Tursamt nog så finns det gott om bra böcker att läsa om triathlonträning, kost och mentalträning, som kan hjälpa dig ta dina prestationer ytterligare ett steg längre.

 

Triathlon bibeln
En av de bästa författarna att följa om man ska satsa seriöst på triathlon är Joe Friel. Han är en amerikansk atlet som deltagit i mängder av tävlingar. Han har även en examen i träningsvetenskap och har coachat fram flera kända atleter. Han har författat ett flertal träningsböcker, varav samtliga är riktigt läsvärda, speciellt Triathlon bibeln som går igenom så gott som alla delar som berör sporten. Det är en grundpelare hos många atleter och kunskapen du finner där är guld värd, speciellt för nybörjare.Boktipsen – träna triathlon med rätt kunskap 1

 

Kunskap om kosten
Som nämnt kan även vara smart att skaffa sig en bredare kunskap om kost och matlagning då det är viktigt att vara noggrann med vad man äter. En riktigt praktiskt bok är muskelmat av Hannah Runsten. Där hittar du 203 recept på maträtter som är nyttiga och goda för dig som tränar. Även om boken är skriven för personer som tränar på gymmet så kan även den som tränar inför ett triathlon hitta massor av bra recept här.

 

Mental träning
Vad gäller den mentala biten av träningen, finns det även här många bra böcker att hitta om ämnet. Bland annat så har Olof Röhlander skrivit boken Vinnarskalle. Boken handlar om mer än bara träning, den behandlar även hur du kan ha en vinnande attityd även utanför träningen och tävlingarna.

Taggar ,
delirium