Fysisk aktivitet för psykisk hälsa

All typ av fysisk aktivitet, från promenader till krävande triathlon-lopp, har effekter inte bara på vår fysiska hälsa utan även det mentala måendet. När vi rör på oss händer det någonting positivt inom oss. Kanske har det en koppling till att vi faktiskt från början är gjorda för att röra på oss mycket mer än vi gör idag.

 

Positiva effekter
De positiva effekterna vid fysisk aktivitet är många. Folkhälsomyndigheten nämner att det finns stark evidens för att den fysiska aktiviteten ger positiva hälsoeffekter. Fysisk aktivitet är all form av kroppsrörelse och kan innefatta allt från hushålls- och trädgårdsarbete till promenader, joggingrundor, lek, fysisk belastning, cykling och triathlon. Effekterna av den fysiska aktiviteten bestäms utifrån en rad olika faktorer. Exempelvis varaktigheten, intensiteten, typ av aktivitet, individens ålder, kön, längd, vikt och dagsform. Även andra faktorer som temperatur och luftfuktighet kan påverka.

När du rör på dig frisätts många må bra-hormoner som minskar stress och kan dämpa ångest och tillstånd av depression. Forskning visar att det många gånger är lika effektivt att träna som att äta antidepressiva läkemedel vid depression och nedstämdhet.

Close-up of a coach using a chronometer while man is doing physical exercises

 

Hur hårt?
Hur hårt ska man då träna? Fysisk aktivitet är som sagt all typ av kroppsrörelse. Att leka med barnen eller klippa gräset kommer således att ge dig positiva effekter både fysiskt och psykiskt, men om du vill nå större effekter bör du öka intensiteten ett par gånger i veckan. Intervallträning är den mest effektiva träningsformen om du vill nå resultat, och den går att varieras i det oändliga. Tabata i olika former, cykla, springa, göra burpees och så vidare. Om du går ut för hårt eller har förberett dig felaktigt kan du känna dig illamående och till och med drabbas av kräkningar. Då bör du se till att din kropp får en ordentlig återhämtning och återställa vätskebalanserna i kroppen.

Om du vill börja träna mer intensivt bör du göra ett träningsschema och öka intensitet och längd successivt. Går du ut för hårt och pressar dig för tidigt riskerar du att tappa motivationen. Det finns även en ökad risk för skador och att kroppen inte hinner med att anpassa sig.

delirium