Ironman – en liten historik

Ironman är en idrottstävling i tre olika grenar, alltså ett så kallat Triathlon. För att kamma hem titeln Ironman, eller Järnman som det heter på svenska, så gäller det att vara såväl en van och vältränad simmare som cyklist och löpare. I ett Ironmanlopp ingår 3,86 kilometer simning, 180,2 km cykling samt 42195 meter löpning. För att en tävling ska räknas som ett Ironmanlopp ska den dessutom ha sanktionerats av World Triathlon Corporation (WTC), som är det företag som innehar rättigheterna till namnet IRONMAN.

 

Första Ironman
Den första Ironmantävlingen hölls på Hawaii år 1978. Då hade en diskussion länge pågått om vilka idrottsmän som egentligen var i bäst form – var det löparna, simmarna eller cyklisterna? Det var marinofficeren John Collins som kom med gnistan som tände elden, genom att påstå att cyklister var de mest vältränade. Debattens vågor gick höga och han föreslog en tävling i alla tre grenarna, på de distanser som man redan av tradition brukade tävla i – men med alla tre grenar i sträck på en och samma dag. Det första och det andra året deltog endast ett tiotal personer, men efter att det andra loppet hållits år 1979 så skrev Sports Illustrated en stor artikel om konceptet och det var då tävlingen fick sitt stora genombrott. Året därpå var flera hundra personer med och tävlade om Ironmantiteln.

 

Delta i Ironman
Idag hålls Ironmantävlingar på en mängd olika platser runtom i världen och atleter tävlar inte bara om att klara loppet, utan även om hur många lopp man klarat. Läs gärna mer om platser och tider på ironman.com. Att genomföra ett Ironmanlopp är en enormt spännande utmaning, och en fantastisk upplevelse att göra med sina vänner. Man kan utmana varandra, och oavsett vem som vinner kan alla vara säkra på att ta med sig ett minne för livet, och att man genomfört en enorm prestation att vara stolt och glädjas över. Om ni är ett gäng som tillsammans vill tävla i Ironman så kan det vara kul att använda er av matchande outfits. Hos Nicma collection hittar ni profilkläder som ni kan pryda med ett valfritt tryck. Plaggen blir sedan kul souvenirer från det som kanske blir ert livs mest intensiva och utmanande dag.

Ironman - en liten historik 2

delirium