Träning tränar hjärnan

Man kanske kan tro att det som tränar hjärnan bäst är att använda avancerade hjärntränings-appar i telefonen. Men forskning har tyvärr visat att det vi blir bättre när vi använder en tränings-app är just den appen. Man blir alltså tyvärr inte allmänt smartare. Tränar vi på korsord så blir vi bättre på korsord. Paradoxalt nog så är det något annat som bevisats hjälpa hjärnan att faktiskt utvecklas och bli smartare, konditionsträning! Fast när man tänker efter lite så känns det ju inte så konstigt längre. Efter ett lagom träningspass blir man pigg i knoppen!

Hur ser framtidens hjärngym ut?

Hjärngym är på frammarsch, men det är alltså inte vad vi först skulle tänkt på, en träningsapp eller en webbsite där man kan prenumerera på olika uppgifter för att pusha sin intelligens över alla gränser. Det är i stället det att träna konditionsträning 45 minuter, tre gånger i veckan, hårt nog att din puls går upp rejält och du blir ordentligt svettig. Om du gör det regelbundet så kommer inte bara din fysiska form att förbättras utan även din mentala. Ditt minne och din intelligens förbättras faktiskt! Forskarna har gjort tvillingtester för att kunna utesluta att det inte bara är så att smarta människor rör på sig. Den tvilling som konditionstränat är smartare!

Idrotten i skolan

Det här får mig att tänka på idrotten i skolan. Det känns som om skolorna drar ner på antalet timmar idrott varje år. Det känns som om de har glömt den där sköna känslan man har i knoppen när man tränat. Hur pigg man var på lektionen efter skolidrotten. Hur bara lite rundpingis på rasten fick fart på de små grå. Undrar om det kommer att vända om och våra barn få röra på sig mer än en gång i veckan nu. Att få ha idrott i alla fall tre gånger i veckan, 45 minuter per gång borde väl inte vara så komplicerat att få till. Det kanske till och med kan vända trenden med skolornas resultat. Hoppas!

delirium