Vilka grenar ingår i ett Ironman-lopp?

Ironman brukar räknas till de allra tuffaste tävlingarna som idrotten har att erbjuda. Grenarna som ingår i ett Ironman skulle var och för sig räknas som en utmaning, men sammantaget bildar de en tävling som få andra sporter kan erbjuda. Det unika med triathlon, och specifikt Ironman, är att deltagaren måste behärska flera olika grenar. Det räcker inte med att bara vara duktig i en eller två för att ha en chans att nå en bra tid. Då riskerar du alltid att sinkas av momentet som du är mindre bra på – och eftersom tiden i ett Ironman-lopp alltid räknas ihop från alla grenar gör det att sluttiden blir sämre. Därför är den bästa egenskapen i Ironman ofta att vara så komplett som möjligt.

Den första grenen, som ett Ironman-lopp alltid inleder med, är simningen. Det är den kortaste distansen både sett till antal kilometer och tid, men många anser också att det är den jobbigaste. Det beror på att långdistanssimning ställer stora krav på deltagaren när det gäller fokus och koncentration. Det är svårt att slappna av under längre sträckor eftersom du hela tiden måste hålla dig ovanför vattenytan. Under ett Ironman-lopp är simningsdelen 3.86 kilometer lång (2.4 engelska mil) och du måste klara den på max två timmar och 20 minuter för att få fortsätta tävlingen. Simningen sker alltid ute på öppet vatten, vilket kan vara ytterligare en utmaning för någon som är van vid att simma i bassäng.

Nästa gren är cyklingen. Det är den klart längsta distansen med sina 180,2 kilometer, eller ganska exakt 18 mil. Därför får deltagarna också längre tid på sig att klara av momentet med åtta timmar och tio minuter som gräns. Om du endast siktar på att klara av tävlingen så kan det vara en tid att hålla i åtanke. Om du däremot siktar på en bättre placering bör du klara av cyklingen betydligt snabbare än så. Här finns nämligen mycket tid att tjäna på den som har en bra teknik. De tekniska färdigheterna som krävs för att vara en bra cyklist är ofta helt annorlunda än vad de är för att vara en duktig simmare, så det gäller att träna hårt på båda grenar för att kunna slutföra loppet.

Det sista momentet innan en Ironman-tävling är avslutad är löpningen. Där är det en välbekant distans som gäller: 42 195 meter, eller ett maraton. Det är inte många tävlingar som har ett maraton som avslutning, men det är också anledningen till att Ironman är något utöver det vanliga. Löpningen är det moment där flest deltagare stumnar och tvingas bryta loppet, så om du har krafter kvar kan du passera många tävlande på vägen. Ironman ställer stora fysiska krav och det krävs långa förberedelser innan du kan ställa upp i ett lopp. Det är med andra ord inget som du gör en vanlig söndag. Om du vill ha en mer passande aktivitet för en tillställning som en svensexa eller möhippa stockholm kan du exempelvis prova på en äventyrsbana.

Vilka grenar ingår i ett Ironman-lopp 2

delirium